De getuigen voor het huwelijk

14th november 2017

Getuigen voor het huwelijk zijn onmisbaar. Zij zorgen er namelijk voor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Dus zonder getuigen geen bruiloft! Maar wat zijn de taken van een getuige, wanneer komen je getuigen in actie en hoe kies je ze nou voor het huwelijk uit? Geen paniek, wij hebben alle informatie voor je verzameld. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over getuigen voor het huwelijk! 

Beeld: Priscila Valentina Photography

Wat is de taak van de getuigen op de bruiloft?

De getuigen voor het huwelijk zorgen ervoor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Oké, maar hoe werkt dat nou? Dat antwoord is heel simpel. De getuigen zetten hun handtekening onder jullie trouwakte. Met hun handtekening bevestigen zij dat beide partners hebben ingestemd met het huwelijk. Dat is ook de reden dat jij en je partner allebei je eigen getuigen moeten kiezen. Jullie kunnen natuurlijk wel samen bepalen wie de getuigen uiteindelijk worden. De getuigen hebben naast het ondertekenen van de trouwakte nog een andere belangrijke taak en die taak duurt heel jullie huwelijk lang! Als jullie op één of andere manier jullie trouwakte kwijtraken kunnen de getuigen altijd jullie huwelijk bevestigen. Ja, het is heel officieel. Maar super handig om te weten!

Andere taken voor de getuigen

Het ondertekenen van de trouwakte hoeft niet de enige taak van jouw getuigen te zijn. De getuigen voor het huwelijk kunnen je ook helpen met het verloop van je bruiloft. Stel ze aan als personal assistent of als rechter hand van de ceremoniemeester. Je getuigen staan dicht bij jou en je partner en dus dé perfecte personen om alles te overzien tijdens jullie bruiloft! Plan ook wat tijd in voor bruiloft speeches van je getuigen! Zij hebben de dagen afgeteld voor je huwelijk en staan te spingen om hun belangrijke taak uit te voeren als getuigen voor het huwelijk. Give them time to shine! Met de speech geef je hen de mogelijkheid om hun trots en blijheid te tonen aan jou en al je bruiloft gasten. Trust me, dat moment wil je voor geen goud missen!

Het aantal getuigen voor het huwelijk

Voordat je de getuigen gaat kiezen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel getuigen er nodig zijn voor het huwelijk. In de Nederlandse wet staat dat er minimaal twee en maximaal vier getuigen voor het huwelijk nodig zijn. Hoe je het aantal getuigen over jou en je aanstaande verdeelt, maakt niet uit. Heb jij er drie en je partner één? Geen probleem, zolang het totaal maar overeenkomt met de wettelijke hoeveelheid getuigen. Het aantal getuigen is dus wettelijk bepaald en verschilt dan ook per land. Als je trouwt in het buitenland kunnen de regels voor het aantal getuigen voor het huwelijk dus verschillen. Let ook op als je trouwt onder bijzondere omstandigheden. Een voorbeeld van zo’n ‘bijzondere omstandigheid’ is als er door bijvoorbeeld ziekte of detentie getrouwd wordt, dan heb je soms wel zes getuigen nodig! Maar wat de situatie ook is, je zult altijd moeten kiezen wie de getuigen voor het huwelijk worden .

Beeld: Anouschka Rokebrand Photography

LET OP! De getuigen moet je al opgeven als jullie in ondertrouw gaan! Wacht dus niet te lang met het benoemen van jullie getuigen!

Kies de getuigen van jullie bruiloft!

Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden, bekenden. Ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens je bruiloft. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt, mag voor je tekenen. Let er wel op dat hij/zij meerderjarig is. Bedenk wel dat getuige zijn bij een bruiloft best een eervolle taak is, dus of een wildvreemde nou de beste keuze is… Kies liever mensen die dicht bij jullie staan. Zij zullen zich vereerd voelen! En dat zal je zeker terugzien en merken in de bruiloft speeches. We are just warning you!

Getuigen als steun

De getuigen hoeven niet alleen een belangrijke taak te hebben op de bruiloft. Vaak worden ze ook gebruikt als steun tijdens het huwelijk. In goede en in slechte tijden en ja, soms moeten de getuigen en handje helpen. Kies daarom voor een getuige die je recht in de ogen aan kan kijken en je kan zeggen waarop het staat.

Symbolische getuigen

Helaas kunnen minderjarigen geen officieel getuigen zijn, maar je kan ze wel gebruiken als symbolische getuigen. Wil je bijvoorbeeld je broertje/zusje of je kind(eren) een extra belangrijke rol geven op je bruiloft? Maak dan een speciale kinderakte of een onofficiële trouwakte die zij kunnen ondertekenen! Overleg met de ambtenaar van de burgerlijke stand en vertel wat je plan is. Vaak zal deze het helemaal niet erg vinden dat er naast het officiële document een symbolisch document getekend wordt. Zo kun je je kinderen of jongere broer/zus toch de eervolle taak als getuige geven!

Beeld: Luther Fotografie

Hoe vraag je jouw getuigen voor het huwelijk?

Oke, nu je weet wat de getuigen doen en wie jouw getuigen worden, staat er je nog maar één ding te doen: vraag je getuigen om jouw getuigen te zijn! Maar hoe vraag je iemand als getuige?   Nou, hoe je het ook van plan bent om te doen, onthoud de gouden regel; maak het persoonlijk! Het is een eer om gevraagd te worden als getuige, laat dit ook merken. It’s a big deal for everyone! 

Getuigen wijzigen

Wil je last-minute van getuigen veranderen? Dat kan! Zolang de huwelijksakte nog niet is ondertekend. Ga zo snel mogelijk met dit verzoek naar je gemeente, zij kunnen je hiermee verder helpen. Zolang jullie voldoen aan het minimaal aantal getuigen voor het huwelijk hoeft diegene niet vervangen te worden.

 

Bron: theperfectwedding.nl – artikelen – de getuigen op jullie huwelijk